ПЛАТОВЕ ЗА БРОДИРАНЕ


Съществуват много видове платове за бродиране, като може би най-често използваните са Aida и Linen.

AIDA
Aida представлява твърд памучен плат, който е сравнително плътен но с малки дупчици между нишките, от които е изтъкан. Цената му не е много висока и лесно е да се бродира върху него. Именно поради неговата твърдост при бродиране на малки участъци не е нужно да се използва допълнителен обтегач. Произвежда се в богата цветова гама, като се започне от светлата гама като бяло и кремаво и се стигне до тъмни цветове като тъмно наситено зелено. Недостатък на този вид плат е, че на местата където не е покрит с бродерия и се вижда не бродирана област не е достатъчно естетичен.

LINEN
Този вид плат е по мек, фин и прецизен. Именно поради тази причина, начина на бродиране върху този плат е следния: всеки бод покрива два бода вместо само един. Така например за да направите 16 бода върху платно Linen, е нужно платното ви да е разграфено на 32 бода. Този вид плат се изработва в много и разнообразни цветове и нюанси, но за сметка на това е и сравнително скъп. Конците, които се използват са тънки и понякога при работата с тях възникват затруднения.

Съществуват още много видове панама, някои са меки, някои по-груби, разнообразието от платове и цветове е голямо. Единственото, което остава е да се посветим на гоблените.

Няма коментари:

Публикуване на коментар